Ranskan ruokakulttuuri ja ranskalainen keittiö


Ranskan ruokakulttuurilla ja maailmankuululla ranskalaisella keittiöllä on pitkät perinteet. Ranskalainen ruoka ja ruoanlaitto on vaikuttanut laajalti eri maiden keittiöihin ympäri maapalloa. Ranskalaisen keittiön historia ulottuu 1600-1700 luvuille saakka, jolloin kuninkaallisten hovien keittiöissä ryhdyttiin valmistamaan ranskalaista ruokaa italialaisen asemesta. Ranskalaisen keittiön ja ruokakulttuurin nopeaan suosituksi tulemiseen vaikutti suuresti se, että silloiset kuninkaalliset käyttivät lemmenleikkien lisäksi suuren osan ajastaan hyvän viinin ja ruoan nauttimiseen.

Tuon ajan Ranska oli lähes täysin omavarainen pitkälti hyvän sijaintinsa ansiosta ja kuninkaallisilla oli ylenpalttisesti vaurautta toteuttaa uusia makunautintoja ja ruokalajeja. Monet tunnetut herkut ovat peräisin jo tuolta ajalta. Nopea uusia ruokia ja herkkuja synnyttänyt kausi Ranskan historiassa kuitenkin myös latistui melko nopeasti, eikä Ranskan ruokakulttuuri enää kehittynyt lainkaan niin rikkaana kuin aiemmin 1600- ja 1700-luvuilla.

Ranskalaisessa ruoassa kaikki kaikessa on maku, laatu ja ruoan monipuolisuus. Ruoan raaka-aineet ovat aina korkealaatuisia ja ruoka valmistetaan pikkutarkasti. Ruoan erinomainen maku on tärkeä asia, eikä sen saavuttamiseksi tingitä ruoan valmistuksen vaikeudesta tai hinnakkaista raaka-aineista. Esimerkiksi Bressen kana valmistetaan sellaiseksi, että sen sisus on mehevää ja pinta rapeaa. Mausteita käytetään, jos ne korostavat raaka-aineen alkuperäistä makua. Ranskalaiset liemet ja kastikkeet ovat yleensä vahvan ja täyteläisen makuisia.

Ranskassa ruokakulttuurin tärkeys ja ihmisten tietous ruoista ja juomista on aivan toisella tasolla moneen muuhun länsimaahan verrattuna. Työpaikkojen ruokaloissa on tarjolla lounaaksi kolmea ruokalajia. Eri viini- sekä juustolajit ovat tuttuja kaikille. Jos leipä ei ole täysin tuoretta ja tänään leivottua, se saattaa joutua jäteastiaan.

Vaikka ranskalainen keittiö onkin suosittu ja myös ruokalajeiltaan vaihteleva, voi olla ettei Ranskassa vieraillessaan saa syödäkseen kovinkaan “kekseliästä” ranskalaista ruokaa, vaan ruoka on perinteistä ranskalaista ruoanlaittoa kunnioittavaa ja melko yllätyksetöntä. Erikoisempaa ranskalaista ruokaa löytää helpommin muualta kuin Ranskasta.

Ranskalaisen keittiön olennaisia raaka-aineita ovat peruna, vihreät pavut, porkkana, sienet, tomaatti, kana, kalkkuna, ankka, hanhi, nauta, sika, lammas, kaniini, hevonen, turska, sardiini, tonnikala, osterit, rapu, lohi, taimen, sammakko, persikka, omena, kiivi, viinirypäle, luumut, kirsikka, mansikka.

Monelle kuitenkin ranskalaisesta ruokakulttuurista puhuttaessa tulee ensiksi mieleen patongit, viinit, juustot ja maalaismakkarat.